Bild på olika modeller av Cykellås

När bensinpriset sätter nya prisrekord för var år som går och förmodligen kommer fortsätta göra så framöver. Då väljer fler och fler att parkera sina bilar och istället använda sig av cykeln som transportmedel. Om inte varje gång så åtminstone då och då.

Genom att cykla sänker du inte bara dina transportkostnader, du gör dessutom gott för miljön men kanske framför allt för dig själv.

Cyklar du mer kommer din kondition att förbättras! Du rör på dig samtidigt som du får i dig syre och härligt värmande solljus. En så kallad Win Win situation!

Att transportera sig som student

Biltrafik - TrafikstockningDå kostnaden att äga, och speciellt köra, bil bara stiger är cykeln ett bra & billigare alternativ. Detta gäller speciellt för dig som är högskolestudent. Vi vet alla att det (oftast) är en tid i livet då plånboken är tunn. Cykeln passar då utmärkt som ett smidigt och bra sätt att transportera sig på.

Men att ha och parkera en cykel runt omkring campus, eller andra skolgårdar, kan vara mycket riskabelt. En cykeltjuv vet att dessa platser är högvilt. Tyvärr finns det ganska många av dessa små individer som inte kan skilja på mitt och ditt.

Därför är ett bra cykellås ett måste för dig som parkerar din cykel på dessa utsatta ställen.

Vilket cykellås passar dig som student bäst?

Utav de tre olika typer av lås vi beskriver nedan är det det som du tycker passar dig bäst som också är det du ska köpa. För att hjälpa dig komma fram till svaret, om du inte redan vet det, så kan du ställa dig själv dessa frågor:

  • Låser du cykeln när du är på lektioner eller föreläsningar?
  • Har du cykeln ute över natten och låser den där?

När och framför allt vilken tid på dygnet du låser din cykel är en stor del i beslutet för vilken låsstrategi som passar dig bäst.

Dock kan man säga, som så många gånger annars också, att den bästa lösningen är en kombination av fler lås. Det ger dig fler och således bättre låsmöjligheter.

Kedje- eller kättinglås

Bild på Kedje/Kättings-låsEtt kedjelås är en utav de mer säkra modellerna. Oftast är kedjan eller kättingen av väldigt tjockt material samtidigt som den är täckt i antingen tåligt tyg eller något plastmaterial. Detta gör det väldigt svårt att kapa länkarna.

Med tanke på dess tjocklek så kommer det inte som någon större överraskning att de också tyvärr oftast är väldigt tunga och därmed lite besvärliga att ha med sig. Detta är också anledningen till att kedjelåsen oftast används när cykeln står låst längre perioder eller över natten. Om du använder det endast vid dessa perioder kan då ha låset inne i lägenheten eller korridoren för att sedan gå ut för att låsa cykeln när du kommer hem.

Här är ett riktigt bra köptips vad det gäller kättinglås:

Kryptonite New York Fahgettaboudit Lock – här hittar du det i butik!

Det är ett utav de absolut bästa på marknaden. Det har extra kraftiga 14 mm sexsidiga länkar tillverkade av härdat mangan stål för den bästa och ultimata slitstyrkan.

Bygellås

Bild på BygellåsEn utav de mest populära låstyperna som du ofta ser på campusparkeringar, och andra cykelparkeringar för den delen, är Bygellåset. Som namnet antyder är det en form av bygel som gör det enkelt att hantera samt låsa fast. Du tar loss bygeln, placerar ram samt helst ett hjul vid objektet du ska låsa fast cykeln vid och trär dit bygeln, sätter tillbaka den i låsdelen. Klart.

Bygellåset är även klart lättare att transportera jämfört med kedjelåset. Det är oftast lättare och med låset följer ett ramfäste som du monterar på cykeln. Där kan sedan sätta dit låset tills du behöver använda det. Enkel och smidigt.

Låsen är i huvudsak tillverkade av starkt smitt stål som tar relativt lång tid att ta sig igenom för en eventuell cykeltjuv.

En nackdel med bygeln är att möjligheten att kunna låsa fast flera saker är begränsad, bygeln är inte tillräckligt stor för att kunna få med allt. Det finns dock olika stora byglar. Det gör att det kan bli svårt att kunna låsa fast ram och hjul tillsammans. Har du hjul som du enkelt kan ta bort går det att lösa men annars måste du välja vad du vill låsa fast. Det kan dock lösas genom att använda ett kabellås tillsammans med bygeln eller om du föredrar (och har råd) två bygellås. På så sätt kan du utan problem vara säker och låsa fast hela din cykel.

Ett riktigt superköp är:

Kryptonite Evolution Series 4 – kolla in det här!

Ett kvalitetsbygellås som du kommer att ha nytta av i många år framöver.

Kabellås | Vajerlås

Bild på KabellåsKabel- eller vajerlås är de enklaste och billigaste cykellåsen på marknaden. De är väldigt enkla att använda och går snabbt att låsa med.

Man kan säga att det finns två olika typer av kabellås: ett som har öglor i ändarna där du behöver använda ett hänglås eller annat kombinationlås (eller varför inte ett bygellås). Samt den andra modellen där låsdelen ingår och änden sticks in och låses sen upp med antingen en nyckel eller kombinationskod.

En del väljer att använda flera vajerlås på samma gång för att på så sätt komma runt dess bristande säkerhet. Och visst det kan vara ett bra sätt att öka sin säkerhet.

De är oftast tillverkade av en stark flätad stålkabel som är innesluten i ett lager av gummi eller plast. En positiv sak med detta hölje är att det skyddar låset från att repa eller skada cykeln och dess delar.

Denna typ av lås är, beroende på modell och prisklass, relativt svår att ta sig igenom men många gånger ändå ingen större match om ett kraftfullt verktyg används. De är klart svagare än till exempel bygellåset. De flesta är inte heller godkända av försäkringsbolag.

Därför är den bästa användningen för ett kabel- eller vajerlås tillsammans med en annan bättre låstyp. Du kan då dra fördel av vajerlåsets flexibilitet samtidigt som styrkan och säkerheten kommer från en annat lås.

Ett mycket bra kabellås är:

→ BBB Powerlock Låsvajer

Låset håller bra kvalitet och kommer i längden 1000×15 mm vilket ger dig och dina behov goda möjligheter. Detta cykellås är ett utmärkt extra tillskott till din cykelsäkerhet.

Sammanfattning

Att cykla är ett bra alternativ som transportmedel. Det är bra för både plånboken och hälsan. Detta gäller speciellt dig som studerar, men samtidigt även andra i samhället.

För att kunna använda cykeln en längre tid gäller det dock att låsa fast sin cykel med hjälp av ett bra cykellås. Vi har här gått igenom de huvudsakliga cykellåsmodellerna som finns på marknaden. Och gett dig råd och tips på vad som kan fungera bäst just i din situation.

Hoppas vi har lärt dig något!

Liknande Artiklar