Cykelförsäkring

Att ha sin cykel försäkrad kanske inte är en självklarhet. Speciellt inte om den inte har ett större ekonomiskt värde. Kanske tänker du att det förmodligen ingår i din hemförsäkring. Många gånger är det också så att en cykel ingår i den försäkring du har på ditt hus eller lägenhet.

Men villkoren skiljer sig ofta åt mellan olika försäkringsbolag. Och vad gäller för just ditt bolag?

Att använda sig av ett bra cykellås och på ett korrekt sätt låsa fast cykeln är naturligtvis det första och bästa skyddet. Men tyvärr kan man aldrig garantera att ens det räcker. Därför är en bra cykelförsäkring en viktig del i ditt rädda/skydda cykelupplägg.

Har du en hoj som inte är värd mer än någon eller några hundralappar så förstår jag att du inte är speciellt bekymrad över det där med försäkring.

Men så fort vi pratar om cyklar för tusen kronor eller mer, och det gör nästan alltid när det handlar om nya cyklar, så är det värt att kolla upp.

Försäkring för Dyra Cyklar (Tävlingscyklar)

Låst Cykel med hjälp av Abus Granit 54 X-PlusHar du en dyr cykel är det ett måste att du kollar upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller och till vilka belopp en cykel är försäkrad i din nuvarande försäkring.

Flera bolag har ett tak på summan som en cykel kan vara värd. T ex på 15000 Kr. Det innebär att en cykel som kostar t ex 35000 kr endast är försäkrad upp tom 15000 kr. Vid en stöld kommer du då förlora stora pengar.

Flera bolag erbjuder därför extra- eller tilläggsförsäkringar. Där t ex en cykel med ett större pengavärde kan försäkras på ett bra och säkert sätt.

Om du också tävlar kan det vara bra att kolla upp så att försäkringen gäller för just tävlingscyklar. Det kan ibland finnas konstiga villkor som undantar utrustning som används ”professionellt”. Vilket kan bli en jobbig överraskning om cykeltjuven skulle vara framme.

Självrisk på Cykelförsäkringar

Först kan vi börja med att reda ut begreppet självrisk:

En Självrisk är en fastställd summa, finns angivet i försäkringsvillkoren, som du själv får betala om försäkringen utnyttjas.

T ex om din cykel stjäls och den är försäkrad till 20000 kr. Om det är en självrisk på 5000 kr så får du ”bara” ut 15000 kr.

Självrisken varierar mellan olika försäkringsbolag så det är viktigt att du kollar upp vad som gäller för just dig.

Storleken på summan kan ha stor inverkan på hur ersättningen ser ut om du skulle behöva använda försäkringen. Har du en relativt hög självrisk idag så kan du försöka att förhandla ner den.

Fler Fördelar med att Försäkra sin Cykel

Det finns flera anledningar till varför du ska se till att ha en bra försäkring på din cykel. Förutom det absolut självklara vid stöld.

Hos många försäkringsbolag kan du även få ersättning vid skada på cykeln. Om du t ex kör omkull och cykel på något sätt går sönder. Detta gäller kanske framför allt för dig som använder cykeln som träningsredskap och har lagt ner en större summa.

Kör du mountainbike och tränar/tävlar regelbundet så vet du att det innebär stora påfrestningar på din cykel. Saker går sönder och en ram som går av precis när garantin gått ut kan vara riktigt jobbigt att råka ut för. Då är (kan) det en fördel att ha en bra cykelförsäkring och bolag bakom sig.

Försäkringar hos Cykelbutik

Många butiker erbjuder en sorts extraförsäkring när du köper en ny cykel hos dem. Det handlar ofta om ett erbjudande där du bland annat slipper betala självrisken vid eventuell stöld. Ofta får du ett erbjudande om x antal månader gratis för att det sedan kostar dig ett par hundralappar om året.

Om det är ett bra alternativ för dig eller ej beror på ett flertal faktorer. T ex;

 • Cykelns värde.
 • Hur troligt det är att din cykel stjäls, bor du i en större stad eller på landet.
 • Storleken på din försäkrings självrisk.

Som alltid gäller det att du håller koll på villkoren så att du inte står lottlös om du missat något.

Vi tycker att detta kan vara en bra tjänst att nappa på om du bor i ett område där cykelstölder tyvärr är alltför vanligt.

Cykeltjuv

Kolla alltid upp Försäkringsvillkoren

Att bara sitta tillbaka och tänka att du är försäkrad kan bli ett dyrt misstag i slutändan.

Se till att alltid hålla koll på villkoren i din försäkring. Hittar du inte villkor för cyklar bland de papper du fått eller på nätet. Hört av dig till ditt bolag. Du har köpt en tjänst/produkt och ska självklart veta veta exakt vad det är du har betalat för.

Du kan även få olika stor ersättning beroende på var cykeln fanns när den stals. Om cykeln finns i ett låst fristående garage så värderas det i ofta inte på samma sätt som inne i huset.

Ibland gäller inte en försäkring vid tävling eller ens vid träning inför tävling. Så för dig som tävlingscyklist så bör du tänka både en och två gånger på försäkringens villkor. Tänk på att tävlingsvillkoret även kan gälla för en olycksfallsförsäkring.

Olika bolag har olika villkor och sätt att se på saken. Om ditt nuvarande inte har bra villkor – byt försäkringsbolag. Har din cykel ett större värde är det alla gånger värt det om ”olyckan” skulle vara framme.

Många bolag har tilläggsförsäkringar som du kan teckna som täcker upp för eventuella brister i din nuvarande. Ställ kostnaden mot vad det kan vara värt för dig att ta sedan ett beslut om det är värt det för dig.

Slutligen – Några ytterligare Tips

Hoppas du fått en bättre bild av vad som behövs för att försäkra din cykel.

Här kommer några extra tips om andra saker som kan vara bra att tänka på när det kommer till cykelförsäkringar. Alla kan påverka din chans till och storleken på ersättningen du får ut.

 • Var Cykeln låst vid tillfället?
  Detta är självklart en central fråga. Och även om du har den inomhus i ett låst rum kan du behöva låsa den med ett cykellås. Kolla med ditt bolag.
 • Hade Cykeln ett godkänt cykellås?
  Du hittar Stöldskyddsföreningens (SFF) lista med godkända cykellås här.
 • Vart exakt fanns cykeln när den stals?
  Utomhus eller inomhus? I bilen och var den låst eller olåst? Alla olika scenarior kan spela stor roll på din möjlighet att få ut något vid stöld. Kolla just din försäkring.
 • Cykelns årsmodell och ålder
  Försäkringsbolagen använder sig att ett åldersavdrag och detta styrs av hur gammal din cykel är. Ny cykel = mer i ersättningen. Väldigt gammal cykel = mindre till ingen ersättning.
 • Dokumentation över Cykeln
  Se till att kvitto finns. Om du inte har kvitto ta bilder på cykeln. Gäller speciellt om du har extra utrustning på den.
 • Anteckna eventuellt Ramnummer
  Har cykeln ett ramnummer eller liknande, se till att du har det på ett papper någonstans. Kan hjälpa till vid stöld.

Där har vi det. Skulle du ha frågor eller synpunkter så är du mer än välkommen att höra av dig.