Cykel låst med Knog Bouncer

Det finns en rad med olika cykellås och det kan vara svårt att veta vad som passar just dig och dina behov bäst. För att göra det enkelt för sig kan man säga att alla olika typer av cykellås har sina för- respektive nackdelar. Dock har vissa modeller fler nackdelar än andra.

Vad du slutligen köper för lås beror självklart till stor del på hur mycket du är villig att betala. Men det finns även många andra saker att tänka på.

Här är några tankar och förslag på vad du ska ta med i beräkningarna före köpet av lås till din cykel.

Blir cyklar verkligen stulna nu för tiden?

Svaret på den frågan är tyvärr ett stort och rungande, JA!

Tidigare var det mest ett storstadsproblem men cykelstölder sker nu snart i var by runt i landet. Det kan röra sig om allt från en lat person som inte orkar gå, till specialiserade ligor som gör stora affärer på stulna cyklar.

Bild på olika modeller av CykellåsVar du parkerar och ställer din cykel är naturligtvis en stor faktor i och om den riskerar att bli snodd.

Hemma i lägenheten eller huset är ett relativt säkert ställe, dock ska du ändå se till att låsa den även där. Men där kan man ju inte alltid ha sin cykel. Det betyder i så fall att den inte används speciellt mycket men det ska den självklart göras.

De olika typerna av cykellås som finns tillgängliga på marknaden passar bra till olika sammanhang. Vi försöker här bena ut vilket lås som passar bäst och när.

Enklare Cykellås

Kafé lås

Abus Combiflex Kompakt CykellåsDet finns ett flertal numera, mindre kompakta och enklare cykellås som är tänkta att användas vid ”låg risk” situationer.

Vad är då ett ställe (cykelparkering) med låg risk?

Det kan röra sig om när man snabbt svänger förbi affären, pressbyrån eller ett kafé. Stoppet tar inte mindre än några minuter och oftast finns det gott om folk i rörelse i närheten.

Denna typ av lås är kompakt och väldigt enkel att få med sig. Det är inte större än en mobil och passar perfekt i fickan eller en sadelväska. Låsmodellen är också relativt billig, många hittas för klart under 200 kr. Tanken är att under den korta tid du är borta från cykeln ska hålla väck de som i farten hoppar upp på en cykel och cyklar iväg. Ett så här enkelt lås klarar inte av en ”riktig” cykeltjuv utan det ska bara vara enkelt för dig att ha med och använda samt då skrämma bort de simplare tjuvarna.

Här är ett vi kan rekommendera dig:

ABUS CombiFlex 202 (visas på bilden här ovan) – Kolla in det i butiken här!

Recensioner som finns tyder på att folk uppskattar denna typ av lås. Självklart gäller det att vara medveten om att det inte är något av de starkare och säkrare låsen men det fyller sin lilla funktion.

Kabel-/vajerlås

Abus Numero VajerlåsDessa lås finns i en uppsjö av storlekar, tjocklekar och säkerhetsgrader.

De är oftast lätta att använda och om de är hoprullade är de också enkla att ta med sig. En längre vajer kan också användas till att säkra samman flera cyklar och objekt. Vilket kan vara bra om ni är ett större gäng som ska parkera era cyklar. Du kan även få med flera saker i samma säkerhetslänk, t ex en cykelhjälm.

Dock ska man tänka på att många vajrar och kabellås är alldeles för svaga för att klara av en bra bultsax. Har du en cykel du är väldigt rädd om – välj då ett vajerlås med hög kvalitet och använd det då gärna tillsammans med ett bygellås.

Det finns många olika valmöjligheter för den som letar vajerlås. Du har bland annat:

  • Olika längd på vajern eller kabeln
  • Det finns olika tjocklek
  • Samt val mellan kombinationslås eller vanlig nyckel.

Det finns även kablar med endast öglor i ändarna där du då kan använda ett befintligt bygellås eller en variant av hänglås. Ett sådant lås ger dig en rad med möjligheter för olika smarta låskombinationer.

Ett populärt vajerlås är:

→ Abus Numero 1300/150 (se bilden ovan)

Det är även ett bra prissatt lås. Ha dock i åtanke att detta är ett cykellås där den högsta säkerhetsgraden inte uppnås och du bör komplettera med annat lås i möjligaste mån.

Kraftigare Cykellås

Bygellås

Kryptonite New York M18 BygellåsEtt bygellås är utan tvekan det bästa alternativet rent säkerhetsmässigt. De är starka, kraftigare, tyngre och har en högre säkerhetsgrad. De är även det bästa alternativet när du har möjlighet att låsa fast cykel i ett objekt.

Prismässigt finns enklare varianter för runt 150-200 kr medan de bästa och dyraste kan gå lös på uppåt 1500 kr och ibland där över.

Tillverkare så som Kryponite och Abus har ett bra rykte om sig för att göra lås som står emot många utav de verktyg och hjälpmedel som används vid cykelstölder. Då tänker vi bland annat på bågfilar, bultsaxar med mera.

De har även konsumenten och användaren i åtanke – användarvänligheten är viktig. Det finns lås med LED belysning och flera andra användbara specialfunktioner.

Här är ett bygellås som gör att din cykel förblir i din ägo:

Kryptonite New York M18 (se bild ovan) – Kolla in det i butik här!

Det här är ett utav de säkraste låsen som finns på marknaden. Det kostar en del men är helt klart värt pengarna.

Att tänka på vid köp av ett bygellås

Först och främst gäller det storleken på själva bygeln. Du bör välja en så att du får plats med ram, hjul och själva objektet du låser fast cykeln vid.

Men samtidigt gäller det att ha så lite mellanrum inuti bygeln som möjligt. Varför då undrar du? Jo om bygeln till stora delar är ”fylld” så gör det att cykeltjuven får mycket svårare att komma åt för att till exempel försöka knipsa av bygeln. Något att verkligen tänka på.

Två bygellås eller en bygel och ett bättre vajerlås är en utmärkt cykelsäkerhet. Låser du sedan fast cykeln i ett fast orörligt objekt har du gjort det näst intill omöjligt för tjuven, han eller hon kommer förmodligen då välja en annan sämre låst cykel.

Vår rekommendation är att välja Bygellås som lås nummer 1!

Nyckel vs Kombinationslåsning

Den allmänna uppfattningen är att nyckellåsning är bättre än kombinations dito. Det kan ligga någonting i det men du får många gånger det du betalar för. Ett billigt nyckellås är sämre än ett dyrare kombinationslås, så enkelt är det.

Självklart är det så att säkerheten är viktigast med cykellås men det finns även ett par andra saker att tänka på, speciellt när det kommer till själva låsningen av låset.

Välj helst den låsvariant du känner dig mest bekväm med. Det kan bero på din personlighet – har du lätt eller svårt för att komma ihåg sifferkombinationer eller tappar du konstant bort nycklar. Välj det som passar just dig bäst. När det gäller lås till yngre barn kan ett kombinationslås vara att föredra, nycklar tappas väldigt lätt bort av barn.

Skulle du vara noggrann gällande vikt så är förmodligen en nyckel eller nyckelknippa ett mindre attraktivt alternativ. Då väljer du sifferkombination istället.

Hur gör jag för att undvika stulna hjul?

Dåligt låst cykelDet är tyvärr så att en låst cykel ändå kan få delar på cykeln stulna. Speciellt gäller det då hjulen.

Men det går att motverka detta på flera sätt, se här för hur du korrekt låser din cykel och samtidigt dina hjul.

Du kan även byta ut snabbkopplingarna till dina hjul mot sådana med insexlåsning eller ännu hellre speciella säkerhetskopplingar. Dessa finns att köpa i välsorterade cykelaffärer.

Problemet är att när du nu säkrat din cykel och hjulen så är då sadeln och sadelstolpen mest utsatta för den klåfingrige och dess begär för att stjäla. Det finns lösningar för detta också. En är att helt sonika plocka bort sadel och stolpe själv, speciellt om man ska parkera cykeln på ett högrisk ställe under en längre tid. Det är dock inte speciellt praktiskt alla gånger men det finns annan hjälp.

Vi kommer att beskriva dessa i en annan artikel – så håll utkik.

Liknande Artiklar