Cykel låst med bygellås

Du har köpt ett cykellås och använt det för att låsa din cykel. Men trots detta nya fina och bra lås är cykeln borta när du kommer tillbaka till den för att cykla hem igen. Känns det igen? Hur kan detta hända?

Att ”bara” låsa sin cykel är inte alltid tillräckligt. Utan du måste många gånger låsa på bästa möjliga sätt och det är inte helt lätt att veta exakt hur man skall gå till väga med just det låset du har eller har tänkt köpa. Speciellt inte med tanke på alla olika låstyper som finns tillgängliga på marknaden.

Här försöker vi bringa lite klarhet i hur du bäst låser din cykel, beroende på vilken typ av lås du har.

Nummer ett är självklart att du har ett lås och att du dessutom har valt ett riktigt kvalitétslås. När du konstaterat att du har ett bra cykellås så följer du sedan stegen vi skriver om här nedan.

Kom ihåg: Även om du har och använder ett riktigt bra lås så kommer det ändå inte att hjälpa om du inte använder det på rätt sätt. Tråkigt men sant..

Här visar vi hur du låser din cykel med olika cykellås – på rätt sätt!

Så här låser du din cykel med ett bygellås

 1. Cykel låst med bygellåsParkera din cykel mot ett fast objekt som ej går att flytta, gör detta med drivsidan placerad utåt.
 2. Plocka bort ditt framhjul och ställ det vid bakhjulet.
 3. Fäst bygeln från bygellåset runt det fasta föremålet, sedan genom sadelstagen och de båda hjulen. Har du en mindre bygel som ej når runt allt så fäst den runt ett stag och fälgen på det ena hjulet (eller om möjligt båda). Första sättet är riktigt bra medan andra endast är ok.

För att öka på säkerheten ytterligare kan du tillsammans med bygellåset använda en vajer eller kabel med öglor i båda ändarna.

Så här gör du: Som angivit ovan så trär du bygeln runt det du låser fast cykeln i, din ram och bakhjulet. Sedan tar du kabeln och drar runt framhjulet, ramen och in i bygellåset. Två säkerhetslinor är många gånger bättre än endast en och på detta sätt gör du det lite mer omständligt för en cykeltjuv. Använd dock aldrig endast ett kabel- eller vajerlås.

Den ultimata cykellåsningen (2 bygellås)

Är du riktigt rädd om din cykel och den kanske har ett högt värde, antingen i pengar eller för dig personligen.

Då är det såhär du ska låsa din cykel:

 1. Cykel låst med två bygellåsStäll din cykel mot ett fast orörligt objekt, helst en u-båge, med drivsidan utåt.
 2. Fäst bygeln runt det fasta objektet, genom båda sadelstagen (om ramen tillåter det) och bakhjulet. Har du ett mindre lås där bygeln inte kommer runt allt. Välj då endast ett sadelstag och fälgen, detta är en ok metod som nödlösning.
 3. Ta det andra bygellåset och fäst runt det du låser fast cykeln vid, sedan även runt ramen (underröret) och framhjulet. Skulle du ha ett lås som inte når runt alla tre så ta loss framhjulet ställ det tillsammans med ramen (underröret). Nu har du låst fast alla stora rörliga delar och om du dessutom plockar bort andra delar som är lättstulna så är du nästan helt säker.

Så här låser du din cykel med ett kedjelås

 1. Placera din cykel vid ett fast objekt som inte går att flytta på, ställ cykeln med drivsidan utåt. Tänk även på att det inte ska gå att lyfta upp cykeln över objektet som du ska låsa fast den i.
 2. Ta bort framhjulet och ställ det vid ditt bakhjul.
 3. Placera kedjan genom båda hjulen, runt ramen och runt det fasta objektet samtidigt som du sträcker kedjan så gott det går.
 4. Fäst kedjan i låset och säkra med bygeln runt ramen.

Snabbtips för bästa möjliga låsning av cykel:

 • Kom ihåg att Alltid låsa din cykel, speciellt hemmavid. Detta inkluderar garaget, i trädgården, lägenhetskorridoren, farstun, altanen, terrassen, studentkorridoren, balkongen, i cykelhållaren på bilen etc.
 • Se till att variera vart du låser fast din cykel, byt plats ibland.
 • Tänk på att det inte ska gå att lyfta din låsta cykel upp och över det du låst fast den i.
 • Försök att alltid se till så att det är så lite mellanrum mellan bygeln, hjul, ram och objektet du låst fast den i. Detta gör det mycket svårare för en cykeltjuv att komma åt med de olika verktyg han eller hon använder.
 • Lås inte cykeln endast för sig själv – alltid minst ett hjul tillsammans med ramen, helst båda.
 • Placera bygellåsets nyckelhål så det pekar neråt.
 • Skulle det vara så att du endast har möjlighet att låsa fast ett hjul – välj då bakhjulet. Kostnaden för att köpa ett nytt bakhjul är många gånger minst det dubbla mot ett framhjul.

Sammanfattning

Att bara ha ett bra lås räcker inte för att du ska få behålla din cykel. Det är självklart en riktigt bra början men det gäller också att du låser cykeln på rätt sätt.

Men vilket sätt och metod är rätt?

Det beror på vilket lås du har. Vi har i artikeln gått igenom olika lås och hur du bäst låser cykeln med respektive låstyp. Hoppas att du förstår och att kan börja använda råden.

Liknande Artiklar