Hur man väljer Cykellås enligt Kryptonite

Eftersom Du just nu befinner dig på en sajt om Cykellås så antar vi att du, precis som oss, verkligen gillar din cykel och absolut vill hålla kvar den i din ägo. Det är Din cykel och du äger den eller hur? Ingen ska komma och stjäla den. Låter korrekt, eller hur?

Det är då dags att söka efter det bästa cykellåset.

Med alla dessa olika tillverkare och låsmodeller på marknaden kan det vara svårt att veta var man ska börja?! Med denna artikel ska vi förhoppningsvis lära dig hur du ska gå tillväga för att välj rätt lås. Ett cykellås som passar dig och dina behov!

Känn till ditt behov och dina förutsättningar

Förmonterat ramlåsSom vanligt när man ska bestämma vilken produkt som passar bäst för en själv är det många saker att väga in för att hitta bästa möjliga. Och det gäller även för att kunna hitta bästa cykellåset för dig.

Egentligen är det inte så svårt: Använd ett flertal lås och lås fast alla delar på din cykel och cykeln i sig i en fast stolpe eller liknande.

Men…detta kostar en väldig massa pengar och är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt rent logistiskt.

Dock är det ju så att denna höga säkerhetsgrad kommer till ett pris – dels så kostar det en ganska rejäl slant att köpa alla dessa lås. Dessutom måste du kunna få med dig dessa lås var du än ska cykla och så kommer det ta ganska lång tid och många gånger vara besvärligt att fästa och ta bort allas dessa lås på ett bra och korrekt sätt.

För att kunna ta reda på vilket lås som passar dig bäst måste du tänka efter var och när du cyklar samt var du då tänker att parkera och låsa cykeln. Det är ju självklart så att en som cyklar för nöjets skull i skogen på helgerna inte har samma behov som den som cykelpendlar till stationen inne i en stad under veckorna.

Här har den utmärkta cykellåstillverkaren Kryptonite gjort ett litet diagram som visar olika sorters cykling och vad som krävs för säkerhetsgrad då. Det är på engelska och kanske inte alltid kan överföras rakt av på oss, men det är ändå bra och tänkvärt.

Hur man väljer Cykellås enligt Kryptonite

Faktorer som var du parkerar din cykel, för hur länge och vid vilken tidpunkt på dagen kommer att avgöra vilken säkerhetsnivå du behöver hålla dig till. Det leder i sin tur dig till ditt ideala cykellås.

Nedan har vi graderat olika säkerhetsgrader i nivåer.

Säkerhetsnivå Minimum: Inomhus i ditt Hem

Skulle det vara så att du har en stor lägenhet eller ett hus där du kan förvara cykeln inomhus kommer du inte behöva något speciellt cykellås. Förutom då om du då och då parkerar cykeln utomhus, vilket de flesta någon gång gör.

Har du ett så använd det gärna men det ska räcka med de säkerhetsanordningar du har i ditt hem, t ex lås till dörrar eller eventuella larm.

Säkerhetsnivå Medel: Landsbygden, Mindre städer (Kortare Tid)

En rad med Låsta Cyklar vid cykelställCyklister som bor ute på landsbygden kommer förmodligen att behöva ett lås men här behöver det absolut inte vara den mest robusta och dyraste modellen. I detta läge kan det räcka med ett bättre vajerlås som → Abus Numero, speciellt om det bara gäller någon timme eller ett par.

För längre perioder eller för parkeringar i mindre städer eller liknande kan ett baslås som bygellåset → Abus Varedo vara ett alldeles utmärkt val.

Skulle det vara så att du känner dig lite säkrare och kanske tar en liten risk så kan du komma undan med ett enklare och billigare bygellås vid tåg- eller tunnelbanestationer under kortare perioder, samt om cykelparkeringen finns under uppsikt. För längre perioder bör du titta på säkerhetsnivå hög.

Säkerhetsnivå Hög: Mindre städer (Över natten), Tåg- och tunnelbanor (Dagtid)

Om du behöver parkera och låsa din cykel under längre perioder, dagtid, kring tåg- och tunnelbanestationer samt i mindre städer över natten ska du överväga ett lås i säkerhetsnivå hög.

Här passar ett bygellås som → Kryptonite Evolution S4 perfekt. Det är ett tåligare lås med, tjockare bygel och dubbelbultad låsmekanism. Det gör det till ett bättre alternativ jämfört med andra mer standardbetonade bygellås. Det ger dessutom en högre säkerhet utan att vara alltför stort och otympligt.

Säkerhetsnivå Maximum

Dåligt låst cykelVid stora tåg- eller tunnelbanestationer samt skolor, högskolor och universitet är de ställen där risken för att bli av med sin cykel är som allra störst. Där spelar det inte så stor roll hur länge du planerar att låta din cykel stå eller vid vilka tidpunkter på dygnet.

Här måste du satsa på högsta möjliga säkerhet, om du vill att din cykel ska stå orörd när du kommer för att använda den.

På dessa högrisk platser är det inte att rekommendera användning av endast ett lås, utan du bör fundera på åtminstone två stycken. Gärna ett starkt bygellås som → Abus Granit Plus 470 tillsammans med ett bra vajerlås som → Kryptonite Krayton KryptoFlex.

Att här lägga till ett extra lager av säkerhet genom att använda ett kedjelås är ett utmärkt sätt att verkligen säkra upp din cykel till maximum. Till exempel → Abus Steel-o-Chain Iven 8210 skulle vara ett utmärkt alternativ.

Följer du dessa råd, speciellt då om du planerar att parkera din cykel runt dessa områden, så kommer en eventuell cykeltjuv få stora problem att stjäla din cykel.

Det är mer troligt att när denna person(er) ser din cykel med alla dessa lås istället väljer ett objekt som ser och är lättare att stjäla. Vilket då innebär att du har då lyckats med ditt uppdrag. Tyvärr för din kompis som istället får se sig utan cykel men då kan du istället vara där och lära ut ett och annat angående cykelsäkerhet.

Dags för dig att välja

Nu vet du lite mer om hur man väljer cykellås.

Ta en liten stund och tänk över din situation samt vad du har för behov och krav med tanke på din cykel. Du hittar vår genomgång av låsmarknaden här. Köp sedan det cykellås som är bäst för dig och din situation.

Lycka till!

Liknande Artiklar