Bild på blå Bultsax

Varför det i dagens samhälle behövs cykellås och bra sådana är tyvärr ingen fråga idag – utan ett kallt konstaterande. Vill du behålla din cykel måste den vara låst! Svårigheten att kunna skilja mitt från ditt verkar öka och det kommer förmodligen inte att bli bättre.

När det kommer till cyklar är dessa tyvärr väldigt stöldbegärliga. Visst, de kan vara lite svårhanterliga men det är å andra sidan väldigt lätt att kunna sälja den vidare. Det finns många olika säljkanaler som t ex andrahandsmarknader. Många verkar även se cykelstölder som ett ”mindre” allvarligt brott, trots att cyklarna kan kosta 30-40000 kr.

Hur cykelstölderna går till är dock väldigt varierande. Det finns allt från organiserade ligor som kommer hit och lastar på så många som möjligt till den lata personen som på väg hem från krogen ser en cykel och väljer att ta den för att komma hem snabbare.

Vår förhoppning är att med cykelns framtåg som fortskaffningsmedel och det ökande cykelpendlandet så kommer detta att ändras. Cykeln kommer att prioriteras på ett annat sätt, på alla olika plan i samhället.

Ditt ansvar som köpare av begagnade produkter

Något att verkligen tänka på är att du som köpare har ett stort ansvar när du köper en begagnad cykel, speciellt då privat.

Handlar du något som är stulet riskerar du att helt sonika bli av med det om det skulle visa sig att det är stulet och den ursprungliga ägaren vill ha tillbaka den. Kan vara riktigt tråkigt om du köpt en dyr cykel till exempel. Tidigare har begreppet god tro använts men det är nu ändrat. Du kan läsa mer om det här.

Gör alltid så här vid köp av begagnad cykel (gäller även andra kapitalvaror):

Fråga alltid efter kvitto eller annat köpbevis.

Du har låst din cykel – är du säker nu?

Låst Cykel med Abus bygellåsTyvärr är du inte det alla gånger. Det är flera olika faktorer som krävs för att man ska kunna vara någorlunda säker, tyvärr kan man i stort sett aldrig vara hundra procent säker.

För i stort sett inget lås eller plats är helt säker. Det du istället gör är att göra det för omständligt och svårt för en eventuell tjuv att ge sig på just din cykel. Det handlar många gånger om tid och möjlighet. De kanske istället väljer grannens cykel, tyvärr för honom eller henne.

Så här bryter tjuven upp ditt cykellås

Här tänkte vi gå igenom några utav de verktyg och metoder som cykeltjuvar använder sig av.

För att kunna bryta upp ett bra lås krävs olika tillbehör och verktyg. Ju fler saker som behövs desto bättre för dig som cykelägare. Cykeltjuvar är nämligen precis som många andra lata. De vill ha det enkelt och behöva ha med sig så få verktyg som möjligt.

Dessa verktyg och hjälpmedel är de som oftast används:

Bultsax

Bild på blå BultsaxEtt flexibelt kabel- eller vajerlås är många gånger en cykeltjuvs dröm. De kan nämligen vara extremt enkla att ha sönder. Hur? En bra bultsax tar sig genom ett kabellås på tre sekunder. Därför ska du nästan aldrig använda dig av bara ett kabel- eller vajerlås, de är inte starka nog. Med det sagt så kan du ändå använda ett men bara tillsammans med något annat, t ex ett bygellås.

Även kedjelås och bygellås som inte har härdats kan vara relativt enkla för en bra bultsax att ta sig igenom. De bästa och starkaste cykellåsen står dock emot en bultsax i alla väder.

Hydraulisk Domkraft

Denna kan kanske komma som en liten överraskning men faktum är att de används av cykeltjuvar. Dock inte den stora golvmodellen som du har i garaget och rullar fram – utan mindre och mer portabla.

Det räcker med att tänka till lite så förstår du: den är tänkt att lyfta en bil som väger ton – vilka krafter tror du ett bygellås klarar av? Du skyddar dig bäst från denna genom att ha en för liten öppning i bygeln, dvs du låser fast många saker eller tjocka saker med hjälp av bygeln. Då får domkraften inte plats eller så blir hävstångskraften alldeles för liten.

Med det sagt så är det ändå inte helt enkelt att få upp ett bygellås med hjälp av en domkraft. Det finns mekanismer som gör att arbetet ibland blir omöjligt. Titta på denna video:

Vinkelslip

Tyvärr är det så att även det bästa cykellåset har svårt att stå emot en bra vinkelslip med en fräsch kapskiva. De kan ta sig genom härdat stål på minuter och det finns nu bra portabla batteridrivna varianter. Dock så är det så att ju hårdare stålet är i ditt lås desto jobbigare är det att ta sig igenom.

Tid är bra här. Bästa sättet att skydda sig mot detta är dock att se till att det är svårt att komma åt låset, mycket i vägen helt enkelt. De kommer då istället välja enklare objekt.

Mejsel

En enkel vanlig mejsel kan användas för att lirka upp själva låset i ditt cykellås, speciellt då om det är ett nyckellås du har.

Många utav de billigaste är tyvärr märkbart enkla att få upp med en mejsel. Satsar du på ett bättre kvalitetslås så ska de kunna stå emot en mejselattack.

Frysspray

Med en frysspray på flaska kan de kyla ner låsmekanismen och sedan slå sönder det.

En frysspray på flaska är tyvärr relativt enkelt att ha med sig och effektiv på sämre lås. Kylan gör att viss saker spricker och går sönder enklare. Ett bättre lås klarar dock av kyla och ska även göra så för att vara godkänt.

Där har du nu svart på vitt olika sätt och verktyg som de använder för att sno din cykel. Men du kan skydda dig genom att vara smart och låsa cykeln ordentligt.

Liknande Artiklar