Artikel - Så här låser du din cykel

Efter att du nu köpt ett cykellås, förhoppningsvis genom oss (se alla våra lås), så gäller det också att använda det på rätt sätt. Det är nämligen så att det egentligen inte spelar någon roll hur bra lås du köpt – om du inte använder det på rätt sätt.

Men vilket är då det rätta sättet att låsa sin cykel på? Och vad ska man speciellt tänka på?

Häng med så ska vi se till att förklara och guida dig här.

Cykelstölder är ett utav Sveriges vanligare brott

Cykelstölder är tyvärr ett väldigt vanligt brott i Sverige, runt 70.000 cyklar stjäls varje år. Detta enligt statistik från BRÅ (Brottsförebyggande Rådet). Där anges även att cykelstölderna ökat något över de senaste åren, dock rör det sig inte om någon dramatisk ökning.

Förutom dessa anmälda stölder finns dessutom ett stort mörkertal.

Många anmäler inte brottet då värdet på cykeln är för lågt ställt mot “krånglet att anmäla”. Dessutom spelar säkert det faktum att så få brott klaras upp en viss roll. Anmälningsviljan blir låg när så få brott klaras upp. Säkert används -“det är ändå ingen idé..”.

Detta anser dock vi vara fel: du ska alltid anmäla om din cykel blir stulen.

Fler anmälda brott ger förhoppningsvis mer resurser och mer resurser leder kanske till fler uppklarade brott som till slut ger färre stölder. I alla fall borde det gå till så.

Hur gör man för att slippa få sin cykel stulen?

Låst Cykel vid cykelställ

Ja det är egentligen ganska lätt – när man väl har kunskap och rätt sorts cykellås. Dock så kommer man nog aldrig riktigt kunna låsa bort riskerna helt och hållet men nästan i alla fall.

Här kommer en lista i kortformat, vi förklarar mer ingående senare i texten.

  1. Köp ett godkänt lås – eller ännu bättre köp två.
  2. Lås Fast din cykel – märk lås FAST och inte bara lås din cykel.
  3. Lås även lättstulna delar och prylar – eller ännu bättre plocka bort dem och ta med dig.

Det finns även andra mycket bra eller i bland bättre sätt att undvika cykeltjuven.

  • Ta t ex med dig din cykel in i lägenheten, huset, på jobbet eller skolan. Det är ju självklart inte alltid möjligt och det är där låset kommer väl till pass.
  • Några utav de större städerna har numera också bevakade cykelparkeringar vid olika tåg- eller tunnelbanestationer. Ett mycket bra sätt att parkera sin cykel och något vi hoppas kommer att växa och ge fler möjligheten att ställa cyklarna på ett sådan ställe.

Köp ett godkänt kvalitetslås

Abus Granit 54 X-Plus komplett lås

När du är ute efter att köpa ett lås kan du med fördel använda vår guide och där genom hitta ett som passar dig och dina krav.

Se även till att det är ett som är godkänt och certifierat utav Stöldskyddsföreningen. Du kan även se om det är ett godkänt lås genom att titta efter deras ögonsymbol. Du har med största säkerhet sett symbolen tidigare och vet hur den ser ut.

Vad som är ett bra lås varierar och beror många gånger på vad du har för krav och möjligheter.

Läs igenom vår köpguide och recensioner samt skaffa dig lite mer kunskap för att sedan ta ett mer informerat köpbeslut.

Generellt kan man säga att många vajerlås på marknaden är av undermålig kvalitet. De är ofta alltför lätta för en välutrustad cykeltjuv att enkelt klippa av.

Om tyvärr nu har råkat bli av med din cykel och ska ta kontakt med ditt försäkringsbolag underlättar det väldigt om du kan påvisa att du använt dig av ett godkänt cykellås. Det gillas av alla bolag.

Lås FAST din Cykel – inte bara “lås” den

Det kan låta självklart när vi säger att du ska låsa fast cykeln men vad vi syftar på att du verkligen ska låsa fast din cykel, alltså inte bara låsa cykeln.

Du ska alltså låsa fast cykeln vid ett fast objekt!

Tyvärr är det vanligt att bara använda det förmonterade låset som sitter vid baktriangeln på många cyklar. Se bilden här nedan.

Visst det är ingen som bara kan ta din cykel och cykla iväg med den. Men det är inte speciellt svårt att lyfta bakhjulet och traska iväg med ekipaget rullandes på framhjulet.

Många av de större ligorna åker också runt med minibussar eller släpkärror och plockar då lätt upp cyklar som bara är låsta med ramlåset. Sedan kan de i lugn och ro dyrka upp eller förstöra det lilla ramlåset.

Du ska alltså låsa fast din cykel vid något stabilt och fast föremål, t ex en lyktstolpe, elskåp, stål- eller järnstaket, fast cykelställ eller liknande.

Tyvärr är det på flera ställen förbjudet att parkera sin cykel men sök ändå efter ett utav dessa alternativ.

Det vanligaste fasta cykelstället är det där du kör in framhjulet och låter cykeln stå. Tyvärr är det ett dåligt ställ på flera sätt men vi tar endast det med åtanke på låsmöjligheten.

Försök hur som helst att hitta en alternativ cykelparkering men är det omöjligt så ska du göra såhär. Se alltid till att låsa fast ramen och minst ett hjul. Har du bara möjlighet att låsa fast ett hjul välj då bakhjulet. Ett framhjul är billigare att köpa och därför är det “bättre” att riskera att bli av med det.

Har du ett bygellås trär du in det i bakhjulet innanför baktriangeln på ramen, du behöver alltså inte trä bygeln runt ramen utan det räcker att låsa fast hjulet på detta sätt. Anledningen är att det inte går att få bort bakhjulet om du fäst bygeln rätt. Ja så länge inte tjuven kan såga av fälgen och trä ut det den vägen men det är alltför omständligt samt att ett stort värde går förlorat för hälaren när bakhjulet är obrukbart.

Olika låstyper – olika fastlåsningssätt

Här går vi igenom alla olika låsmodeller och hur du ska gå till väga för att låsa fast din cykel med dem på bästa sätt.

Plocka bort eller lås stöldbegärliga delar

Cykel låst med två bygellås

Kom ihåg att plocka bort delar och komponenter som är lätta att ta eller sno.

Exempel på sådant är cykeldatorer, lysen och andra extra tillbehör. Även sadel och sadelstolpar är många gånger ett uppskattat byte.

Det finns numera “osynliga” låsanordningar till sadel och stolpar som löper längs i den ihåliga stolpen. Har du inte en sådan kan man antingen plocka bort kombon och ta med sig eller använda en bra men tunnare vajer och på så sätt låsa fast tillsammans med andra lås eller hänglås.

Här räknar vi egentligen även med hjulen men eftersom du här ovan redan fått informationen att låsa fast hjulen så hoppar vi över dessa här. Har du inte möjlighet att låsa fast hjulen får du helt enkelt ta med dem eller ta risken det innebär att ha dem olåsta.

Vi listar några principer att följa när du låser cykeln

  • Om du ser till att din cykel är bättre låst än din grannes, i cykelstället eller hemma, så ökar dina möjligheter att det är just din cykel som står kvar. Men samtidigt så vill du ju helst att ingen ska bli av med sin cykel så tipsa gärna grannen om bättre låsmetoder.
  • Lita aldrig på endast ett vajerlås. Inte heller två, utan använd det endast tillsammans med något annat cykellås. Många vajerlås är så lätta att knipsa av så du tror förmodligen knappt att det är sant.
  • Se till att ditt bygellås har så liten bygel som möjligt eller om du behöver en större så se då till att fylla upp den så mycket som möjligt. Detta gör det svårare för tjuven att komma åt med t ex en bultsax.
  • Använd flera olika lås. Du kan aldrig helt och fullt låsa din cykel och allas dess komponenter med endast ett bygellås, det är för litet helt enkelt, använd istället två stycken eller en bygel tillsammans med ett bra vajerlås eller kätting-/kedjelås.
  • Gör så att din cykel ser fulare ut än vad den egentligen är. En ful, dålig och gammal cykel minskar tjuvens intresse och värde på svarta marknaden. Men eftersom vi gillar våra cyklar och vill ha en snygg cykel är detta lite problematiskt. Testa att sätta på en gammal och sliten sadel som kanske är lagad med eltejp eller liknande, det drar ner utseendet betänkligt. Sätt sedan tillbaka den snygga sadeln när du inte behöver låsa fast cykeln.

Mer information och andra källor

Faktum är att hur du än låser din cykel och hur väl du än följer alla våra tips och andras – så kan din cykel ändå bli stulen.

Det du gör med att följa våra råd är att köpa dig tid och det kan många gånger räcka långt. En cykeltjuv med gott om tid och alla tillgängliga hjälpmedel kan forcera mer eller mindre alla lås. Men ute på gator och torg finns som tur är inte alltid den möjligheten.

Sedan är det naturligtvis en övervägning av hur mycket du vill spendera samt vilket besvär din cykel kan vara värd. En gammal skraltig cykel kanske inte är värd så mycket i tid och pengar men du ska ändå ha i åtanke att du måste skaffa dig en ny cykel om den gamla blir stulen.

Vill du ha än mer att titta på rekommenderar vi att följa Cykelreparatören Hal Ruzal när han går runt och testar cykellås och bedömer hur folk har låst fast sina cyklar. Klart sevärt.

Här först tar han sig genom diverse lås:

Och här betygsätter han olika låsmetoder:

När du nu tagit dig ända hit hoppas vi att du har tillräckligt på benen för att slippa får din älsklingscykel stulen. Och därmed kunna undvika allt det strul som tillkommer.

Håll din tvåhjuliga vän säker och ha kul när du cyklar!

Liknande Artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *